Το τίμημα μιας μάχης

Το νεοφιλελεύθερο πραξικόπημα δεν έχει ακόμα νικήσει

Φωτογραφία: Γιάννης Μπεχράκης/Reuters

Ένα πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα: οι δανειστές της χώρας, με μάτι που γυαλίζει, επιχειρούν με νύχια και με δόντια να ανατρέψουν την εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση της χώρας και δεν έχω κάνει λάθος στον χρόνο: το πραξικόπημα δεν συντελέστηκε, συντελείται.

Από τη στιγμή που το πρώτο αριστερό πείραμα αμφισβήτησε στην πράξη την κυρίαρχη λογική στην ΕΕ, αυτόματα μπήκε στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης κλίκας του Σόιμπλε και της Μέρκελ, που ως «δημοκράτες» δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τανκς και κανονιοφόρους, αλλά καθόλου δεν διστάζουν στη χρήση των οικονομικών όπλων τους.

Ο κεφαλαιακός έλεγχος και το κλείσιμο των τραπεζών και η εκβιαστική επιβολή της συμφωνίας της 13ης Ιούλη είναι τμήματα αυτού του πραξικοπήματος. Προσέβλεπαν ή προσβλέπουν δε στη διαρραγή του μετώπου των πολιτών και της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τελικά στην ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Στόχος κάθε σοβαρού πραξικοπηματία είναι η εξόντωση του δημοκρατικά εκλεγμένου κυβερνήτη ή η πλήρης υποταγή του. Το ότι εξαναγκάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας να συμφωνήσει στις απαιτήσεις τους δεν σημαίνει ότι υποτάχθηκε, ότι ενστερνίστηκε τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, και όσο αυτό δεν συμβαίνει το πραξικόπημά τους δεν θα μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο.

Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός ή συνέχεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, ούτε κανένας πολιτικός συσχετισμός και οι αναλύσεις της Αριστερής Πλατφόρμας συνάγουν λαθεμένα συμπεράσματα.

Η κυβέρνηση και η χώρα συνεχίζουν να δέχονται επίθεση και όπως το «όχι» στο δημοψήφισμα πριν λίγες ημέρες, έτσι και η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα τώρα – με βαρύ τίμημα αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει μάχη δίχως τίμημα – αποτρέπει τα σχέδια των νεοφιλελεύθερων πραξικοπηματιών.

Πληροφορίες