Στο Εκουαδόρ αγώνας για την ανθρωπότητα, στην Ελλάδα αγώνας για την Ελλάδα

Μια διαφορετική προσέγγιση σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα

Φωτογραφία: Γιάννης Κολεσίδης/EPA

Είχα πρόσφατα προσκληθεί να μιλήσω σε ένα μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό του Ιράν για την Παλαιστίνη και την Ελλάδα. Αρνήθηκα. Το επιχείρημά μου ήταν σαφές: τόσο η Παλαιστίνη όσο και η Ελλάδα έχουν ήδη λάβει αρκετές δόσεις αλληλεγγύης από «εμάς» στη Λατινική Αμερική. Τώρα οι επαναστάσεις μας αντιμετωπίζουν μεγάλες απειλές. Μας επιτέθηκαν. Χρειαζόμαστε και εμείς βοήθεια, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη.

Προτεραιότητά μου τώρα είναι το Εκουαδόρ. Προτεραιότητά μου είναι η Λατινική Αμερική. Εδώ γίνεται η μεγάλη μάχη για το μέλλον της ανθρωπότητας. Εδώ και στην Ασία. Σίγουρα πάντως όχι στην Ευρώπη!

Η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί. Το φασιστικό φρούριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να την εκφοβίσει. Αλλά η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αγωνιστεί για τα διεθνιστικά, για τα παγκόσμια ιδεώδη.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι για αυτό που αγωνίζονται στην Ελλάδα είναι μόνο το δικό της κέρδος, για την επιβίωση του υψηλού βιοτικού της επιπέδου.

Όταν τα πράγματα πήγαιναν καλά, όταν το χρήμα έρρεε άφθονο, όταν οι Έλληνες οδηγούσαν τα τελευταία μοντέλα των γερμανικών αυτοκινήτων στους καινούργιους αυτοκινητόδρομους, τότε δεν διαμαρτυρήθηκαν. Και δεν ρώτησαν από πού προέρχονται τα χρήματα, που έρχονταν κυρίως από τη λεηλασία του μη-δυτικού κόσμου. Τότε ήταν μια χαρά, έτσι δεν είναι;

Ήμουν στην Ελλάδα πρόσφατα. Μίλησα με πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των αριστερών. Σχεδόν κανείς δεν είχε ιδέα για το τι συμβαίνει στη Λατινική Αμερική. Κανείς δεν νοιαζόταν και πολλοί από αυτούς διαμαρτύρονταν για την παράνομη μετανάστευση από την Αφρική!

Η Ελλάδα παλεύει για δικούς της στόχους. Το εισόδημα μειώθηκε από 1.400 έως 800 ευρώ το μήνα ανά κάτοικο. Τρομερό, αλλά σε πολλές αφρικανικές χώρες, όπου τα χρήματα για να στηρίξουν τους έλληνες αγρότες συχνά προέρχονταν από εκεί, το εισόδημα είναι περίπου 30 ευρώ το μήνα. Προσπάθησα να συζητήσω αυτά τα ζητήματα στην Αθήνα, αλλά συνάντησα πέτρινα πρόσωπα, σύγχυση, ακόμη και εχθρότητα. Μου είπαν: «Έχουμε συνηθίσει σε διαφορετικά πρότυπα».

Και ως εκ τούτου επαναλαμβάνω: αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι κάποια αριστερή διεθνιστική επανάσταση. Οι Έλληνες αγωνίζονται για την Ελλάδα.

Η Λατινική Αμερική μάχεται για την ανθρωπότητα! Έστειλε γιατρούς, δασκάλους, σε όλο τον κόσμο. Έστειλε πετρέλαιο στους φτωχούς, ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα θα επιβιώσει. Είναι, άλλωστε, στην Ευρώπη. Ακόμα και όταν είναι «πεσμένη», είναι, κατά κάποιο τρόπο, «όρθια».

Εμείς, «εδώ κάτω», δεν θα έχουμε άλλη μία ευκαιρία. Και αν πέσουμε, ολόκληρος ο μη-δυτικός κόσμος θα πέσει μαζί μας!

Ο Andre Vltchek είναι φιλόσοφος, μυθιστοριογράφος, κινηματογραφιστής και δημοσιογράφος έρευνας. Κάλυψε πολέμους και συγκρούσεις σε δεκάδες χώρες. Τα πιό πρόσφατα βιβλία του είναι: «Exposing Lies Of The Empire» και «Fighting Against Western Imperialism». Έζησε για πολλά χρόνια στη Λατινική Αμερική και την Ωκεανία. Σήμερα κατοικεί και εργάζεται στην Ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Πληροφορίες