Λαϊκό ανάγνωσμα

Η συμφωνία, ο Τσίπρας και η Αριστερή Πλατφόρμα

Οι αφηγήσεις και οι ερμηνείες γύρω από τις τελευταίες ημέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα δίνουν και παίρνουν: τόσο η ύφεση, τόσο το χρέος, τόσο οι περικοπές, ίσον δεν είναι αριστερός ο Τσίπρας. Ή τόσο η υποταγή, τόσο η ξεφτίλα, ίσον μας πρόδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, η «μπακαλίστικη» αριθμητική στην πολιτική οδηγεί σε συμπεράσματα «τεφτεριού». Η ίδια λογική ακριβώς με την οποία αντιμετωπίζουν οι δανειστές την κρίση στην Ελλάδα.

Άλλοι δυναμικοί παράγοντες, που δύναται να επηρεάσουν καθοριστικά την πορεία της οικονομίας, είναι ίσως σημαντικότεροι από την όποια κακή συμφωνία: η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, η διάλυση του πελατειακού κράτους, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες.

«Πράματα», που λέει και ο Τσακαλώτος, ίσως σημαντικότερα από την αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια είδη, ή την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.  Αυτά δηλαδή που δεν ήθελαν να κάνουν οι «Σαμαροβενιζέλοι», διότι η δύναμή τους αντλείτο από εκεί και εδώ ακριβώς βρίσκεται η ξεφτίλα και η υποταγή και όχι στη μάχη που έδωσε και έχασε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες.

Έως εδώ, όσο μιλάμε για διαχείριση του υπάρχοντος οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για αλλαγή του ή αντικατάστασή του από ένα άλλο σύστημα τότε πάμε αλλού, που όμως και εδώ τα παραπάνω παραμένουν ζητούμενα.

Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθύτερο, ταυτόχρονα όμως και ρηχότερο: Διαπιστώνεται απλά αυτό που όλοι γνώριζαν, ότι δηλαδή οι στόχοι της προεδρικής ομάδας διακρίνονται σοβαρά από τους στόχους της Αριστερής Πλατφόρμας και ενώ στους πρώτους τα στοιχεία διαχείρισης της εξουσίας είναι υπέρτερα στους δεύτερους το βάρος βρίσκεται στην ανατροπή της εξουσίας.

Η Αριστερή Πλατφόρμα βρέθηκε εγκλωβισμένη – ακόμα κι αν έχει την κομματική πλειοψηφία – ενώ ήθελε να το χρησιμοποιήσει με μεταβατικό τρόπο, σε ένα όχημα εξουσίας με οδηγό, έναν διαχειριστή εξουσίας, τον Αλέξη Τσίπρα.

Και βρέθηκε εγκλωβισμένη διότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο βάθος, για τους λίγους, στην επιφάνεια εξελίσσεται το λαϊκό ανάγνωσμα για τους πολλούς: Ο Τσίπρας πήγε στις Βρυξέλλες, μικρός, απέναντι σε απείρως δυνατότερους αντιπάλους και δεν δίστασε να δώσει μια άνιση μάχη. Όπως ήταν φυσικό έχασε και γυρνώντας πίσω οι σύντροφοί του της Αριστερής Πλατφόρμας τον πρόδωσαν. Ο Αλέξης Τσίπρας προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του ήρωα, που γνωρίζει μεν αλλά δεν αποδέχεται. Η γνώση τον καθιστά λογικό, αλλά η άρνηση είναι αυτή που τον καταξιώνει.

Πληροφορίες