Οι κόκκινες γραμμές

Η μαθησιακή προσαρμογή της Ελλάδας - επιτήρηση και τιμωρία

Στην μνημονιακή πραγματικότητα ο όρος «κόκκινες γραμμές» χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για να υποδηλώσει εκείνο το όριο των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, πέρα από το οποίο δεν υπάρχει οπισθοχώρηση.

Σε τούτη τη φάση της διαπραγμάτευσης, ίσως την πιο σημαντική στα χρόνια της κρίσης, οι δανειστές της χώρας ανανοηματοδότησαν τον όρο «κόκκινες γραμμές»: γέμισαν την ελληνική πρόταση στις διαπραγματεύσεις τα σημεία που δεν συμφωνούν με κόκκινες υπογραμμίσεις, έτσι που θύμιζε περισσότερο γραπτό κακού μαθητή που εξέτασε καθηγητής παρά κείμενο προς συμφωνία.

Το κείμενο με τις υπογραμμίσεις απλά επιβεβαιώνει την εξ αρχής προσβλητική συμπεριφορά των δανειστών και στη σφαίρα του συμβολικού. Οι προφανείς προσβολές ήταν αμέτρητες στα χρόνια που οι δανειστές επιτηρούν την ελληνική κοινωνία: αξέχαστες είναι οι εφορμήσεις της τρόικας εν είδη κατακτητή στα υπουργεία, επί των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, έβαλε φραγή στην προσβλητική συμπεριφορά των δανειστών στην Ελλάδα, αλλά επειδή «θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει» οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι την διοχέτευσαν σε δηλώσεις όπως εκείνες που έλεγαν ποια θα έπρεπε να είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα και με την συμμετοχή ποιων κομμάτων.

Δοθείσης της ευκαιρίας, εκδήλωσαν την συμπεριφορά τους και στο κείμενο της ελληνικής πρότασης, συνειδητά ή ασυνείδητα καμία σημασία δεν έχει.

Και ο συμβολισμός είναι σαφής: η Ελλάδα δεν έχει μάθει τίποτα στα τόσα χρόνια μνημονίων. Και, ακόμα, τα τόσα λάθη, η τέτοια μαθησιακή προσαρμογή της χώρας, δεν αντιμετωπίζονται αλλιώς παρά με υποδειγματική τιμωρία.

Πέρα από τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα της οικονομικής κρίσης, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για μάχες ταξικών συσχετισμών ή συγκρούσεις συμφερόντων, οι δανειστές επιβεβαιώνουν με κάθε τρόπο τα αποκρουστικό τους πρόσωπο πίσω και από τις πιο μικρές πτυχές της διαπραγμάτευσης.

Με αυτούς μαζί θα μείνουμε στην Ευρώπη;

Πληροφορίες