Η δική μας Συμφωνία

Μια πολύτιμη νίκη, πολυτιμότερη και από μια καλύτερη συμφωνία με τους δανειστές, επιτεύχθηκε για τη χώρα

Φωτογραφία: Πέτρος Γιαννακούρης/AP

Σε ένα από τα πολλά ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών μπροστά από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών, ο συνταξιούχος, ερωτώμενος πως θα περάσει χωρίς λεφτά απάντησε με ένα ζεστό, αφοπλιστικό χαμόγελο: «Τώρα, σε τρεις μέρες θα φάμε ξανά».

Ίσως πολλά να μπορεί να προσάψει κανείς σε αυτή την κυβέρνηση, έλλειψη σχεδίου, απειρία, και άλλα, όμως έκανε κάτι που κανείς δεν είχε κάνει μέχρι τώρα: έδωσε τον λόγο στον λαό. Οι άνθρωποι αυτού του τόπου αισθάνθηκαν ότι έχουν δύναμη στα χέρια τους, ότι δίνουν μια μάχη και ότι θυσιάζονται σ΄ αυτή τη μάχη και τα απέδειξαν με την συμμετοχή τους και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Οι δανειστές στην προσπάθεια τους να πνίξουν την ελληνική κυβέρνηση, άθελά τους προσέφεραν ένα όπλο στους απλούς πολίτες αυτής της χώρας: ο κεφαλαιακός έλεγχος και η τραπεζική αργία γύρισαν σαν μπούμερανγκ επάνω τους, καθώς ο κόσμος αισθάνθηκε ότι η αντοχή του σε αυτή την πίεση, σε αυτόν τον εκβιασμό, ήταν το δικό του όπλο.

Η μάχη αυτή με υπέρτερους αντιπάλους ίσως ήταν εκ προοιμίου χαμένη, όμως έκρυβε μια πολύτιμη νίκη, ίσως πολυτιμότερη από μια πιο επικερδή για την Ελλάδα συμφωνία.

Οι πολίτες αισθάνθηκαν ότι η κυβέρνηση ήταν δίπλα τους, κοντά τους, ότι μάχεται για αυτούς και ότι οι ίδιοι μάχονται για την κυβέρνησή τους. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος έχει πολύ ακόμα δρόμο να διανύσει, αλλά η αρχή έχει γίνει, αφήνοντας πίσω τη φαύλη πελατειακή σχέση που διατηρούσαν οι μεταπολιτευτικές (τουλάχιστον) κυβερνήσεις της χώρας.

Τώρα ίσως είναι δυνατόν να δημιουργηθεί φορολογική και κοινωνική συνείδηση, σε μια χώρα που η καλλιέργεια της διαφθοράς, του ωχαδερφισμού και της αρπαχτής ήταν το πρότυπο του πολιτικού συστήματος που μας έφερε στην σημερινή κατάσταση.

Και κανένα όφελος από καμία άλλη συμφωνία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από την συμφωνία της εξάλειψης του χάσματος, της έλλειψης εμπιστοσύνης, ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη, συμφωνία που κανένας λεγόμενος εκσυγχρονιστής δεν μπορεί να επιβάλει παρά μόνο μια κυβέρνηση που νοιάζεται για τον λαό και ένας λαός που νοιάζεται για την κυβέρνησή του.

Σχετικά θέματα

Πληροφορίες