Δεύτερος βιασμός ή κοινωνικό μήνυμα;

Φωτογράφηση μόδας στην Ινδία εμπνέεται από την σεξουαλική βία

Φωτογραφία: Raj Shetye

Η σεξουαλική βία είναι ένα από τα θέματα που ταλανίζει την Ινδία και έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων ακόμα και κοινωνικών αναταραχών. Τώρα, όμως, φαίνεται να αφορά και το στιλ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο φωτογράφος Raj Shetye – με έδρα τη Βομβάη – δημοσίευσε μια σειρά από εικόνες που αναπαριστούν ομαδικούς βιασμούς για μια φωτογράφηση μόδας. Η σειρά φωτογραφιών με τίτλο «The Wrong Turn», δείχνει μια ομάδα ανδρών σε ένα λεωφορείο να αρπάζουν μια γυναίκα, ντυμένη με βραδινά ρούχα και κοσμήματα, από τα πόδια, τα χέρια και το σώμα.

Φωτογραφία: Raj Shetye

Φωτογραφία: Raj Shetye

Οι ομοιότητες της φωτογράφησης με το περιστατικό του βιασμού και του μετέπειτα θανάτου 23χρονης, σε ένα λεωφορείο στο Δελχί το 2012, είναι προφανείς. Τότε, οι έξι άνδρες βιαστές συνελήφθησαν, κατηγορήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση και δολοφονία, καταδικάστηκαν στην θανατική ποινή, ενώ η υπόθεση έγινε αντικείμενο τεράστιας διεθνούς κατακραυγής.

Η σειρά των φωτογραφιών συνάντησε οργισμένη αντίδραση στο διαδίκτυο, ενώ από την πλευρά του, ο Raj Shetye ισχυρίζεται ότι οι φωτογραφίες του είναι «μια απεικόνιση της κατάστασης των γυναικών στη χώρα μας» και αποτελούν «κοινωνικό μήνυμα».

Πληροφορίες