Από τις διακρίσεις στην δικαίωση

Πώς μια καθηγήτρια κατάφερε να γίνει η πρώτη τρανσέξουαλ διευθύντρια σε Ινδικό κολέγιο

Φωτογραφία: Rajanish Kakade/AP Photo

Μετά από χρόνια χλευασμού και τραυματικών εμπειριών γύρω από την σεξουαλική του ταυτότητα, ο Somnath Banerjee υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου και επέλεξε ένα όνομα που με τόλμη δηλώνει ποιος πραγματικά είναι: Manabi, που απλά σημαίνει «γυναίκα» στη Βεγγάλη.

Πλέον ως Manabi Bandopadhyay, στα 50 της έτη, αρχίζει τη νέα δουλειά της ως διευθύντρια του Γυναικείου Κολλεγίου Krishnagar στη Δυτική Βεγγάλη αυτή την εβδομάδα. Η πρώτη τρανσέξουαλ που αναλαμβάνει μια τέτοια ανώτερη ακαδημαϊκή θέση στη χώρα.

Η Ινδία έχει πληθυσμό 490.000 διαφυλικών ατόμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής από το 2011, πρώτο έτος που η χώρα άρχισε να τους καταγράφει ως ξεχωριστό φύλο.

Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας δημιούργησε επίσημα την κατηγορία «τρίτο φύλο», για τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως τρανσέξουαλ. Η απόφαση-ορόσημο έφερε υποσχέσεις για τον τερματισμό των διακρίσεων εις βάρος των διαφυλικών ατόμων στην εκπαίδευση και την απασχόληση.

Η απόφαση μπορεί να μην καταργήσει τις διακρίσεις σε μία μέρα, αλλά τουλάχιστον υπάρχει πλέον η νομική αναγνώριση για μια κοινότητα που αντιμετωπίζει συνεχείς διακρίσεις.

Η απόκρυψη της θηλυκότητας

Πριν από χρόνια, η Bandopadhyay ξεκίνησε τον αγώνα της κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες. Στα παιδικά της χρόνια στη μικρή πόλη Naihati στη Δυτική Βεγγάλη, η Bandopadhyay έκρυβε την αληθινή ταυτότητα του φύλου της από τον κόσμο. Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα στο σπίτι και με αντρικά έξω.

Η Bandopadhyay δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι έλαβε μαθήματα χορού ως παιδί, ακριβώς όπως και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές της, αλλά αποθαρρύνθηκε από τις συντηρητικές απόψεις του πατέρα της, ο οποίος δεν μπορούσε να δεχθεί την ιδέα του γιου του με άλλο φύλου.

«Ο πατέρας μου δεν ήταν ποτέ ευχαριστημένος με τη θηλυκότητά μου και πάντα με επέκρινε. Αλλά ποτέ δεν με εγκατέλειψε», είπε η Bandopadhyay σε μια πρόσφατη συνέντευξη.

Ο πατέρας της την πήγε σε ψυχίατρο, ο οποίος της έδωσε υπνωτικά χάπια, αλλά η Bandopadhyay τα πέταξε. Είχε υποσχεθεί στον εαυτό της να ζήσει με τους δικούς της όρους, με την σεξουαλική ταυτότητα που η ίδια ήθελε.

Αγωνίστηκε κατά των διακρίσεων σε ολόκληρη την καριέρα της ως ακαδημαϊκός και κατάφερε να σπάσει τους φραγμούς με το να γίνει η πρώτη τρανσέξουαλ λέκτορας στη Δυτική Βεγγάλη, πρώτα στο Κολέγιο Βιβεκανάντα στην περιοχή Jhargram, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι συναδέλφοί της καθηγητές διαμαρτυρήθηκαν για το διορισμό της, απαιτώντας να εγγραφεί ως άνδρας καθηγητής ακόμα και στέλνοντας μηνύματα με απειλές κατά της ζωής της.

Αυτό ήταν το σημείο καμπής για την Bandopadhyay, που αποφάσισε να υποβληθεί σε εγχείρηση αλλαγής φύλου το 2003. Άλλαξε επίσημα το όνομά της το 2004 και ένα χρόνο αργότερα έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ υποψήφια για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος (στα δικαιώματα των διαφυλικών).

Μια μαχητική φωνή για αλλαγή

Η εμπειρία της Bandopadhyay την οδήγησε να γίνει μια μαχητική αγωνίστρια των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ. Το 1995 ξεκίνησε την έκδοση ενός περιοδικού αφιερωμένου στα τρανσεξουαλικά ζητήματα με τον τίτλο Ob-Manab (ο τίτλος αναφέρεται στον τρόπο που τρανσέξουαλ θεωρούνται ως «υπάνθρωποι» από την κοινωνία), και έγραψε ένα μυθιστόρημα για τη ζωή μιας τρανσέξουαλ με το τίτλο «Ατέλειωτη Δουλεία».

Πριν ανακοινωθεί ο διορισμός της ως διευθύντριας στο Κολέγιο Krishnagar, δίδαξε στο Κολέγιο Jhargram Manikpara, ενώ η μαχητικότητά της την έχει εδραιώσει ως μια ισχυρή φωνή για την αλλαγή στα δικαιώματα του τρίτου φύλου, κάτι που έχει δημιουργήσει πολλούς υποστηρικτές της ανάμεσα στους νέους συναδέλφους της στο Κολέγιο Krishnagar.

«Η Manabi Bandopadhyay είναι ένα ισχυρό άτομο. Έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Είμαστε αισιόδοξοι για την ανάπτυξη του Κολεγίου κατά τη διάρκεια της θητείας της», δήλωσε ο Jayasree Mondal, επίκουρος καθηγητής της Γεωγραφίας στο Κολέγιο Krishnagar, στους Times της Ινδίας.

Σχετικά θέματα

Πληροφορίες